Manifestarile Retinopatiei Diabetice
       Leziunile fundului de ochi încep la nivelul pereților vaselor de sânge mici (capilarele). Treptat aceste alterări afectează toată retina și gelul vitrean. În funcție de severitatea leziunilor fundului de ochi se descriu 3 tipuri de retinopatie diabetică:
Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3

       1. Retinopatia diabetică neproliferativă (background). Primele modificări din această formă clinică de boală sunt dilatațiile vaselor de sânge mici datorită alterării pereților vasculari și sunt numite microanevrisme (săgeata albă din Fig.1). Vasele afectate permit trecerea din sânge prin pereții vasculari a unor compuși chimici (ex. proteine, lipide) care se depozitează în structura retinei sub formă de grămezi alb-gălbui, cu margini bine delimitate, numite exudate dure (săgeata albă din Fig.2). Împreună cu acești compuși chimici și apa trece din sânge prin pereții vaselor în retină, ducând la umflarea retinei, numită edem retinian. Pereții vasculari afectați se pot rupe ușor ducând la hemoragii retiniene. Aceste hemoragii apar ca niște pete roșii, mai mari decât microanevrismele, răspândite pe suprafața retinei (săgeata albă din Fig.3)..


Fig. 4

2. Retinopatia diabetică preproliferativă este un stadiu intermediar care indică agravarea leziunior retiniene spre un stadiu mai sever al bolii, cu complicații. Trăsătura caracteristică a stadiului preproliferativ sunt infarctele retiniene care apar ca rezultat al obstrucției vaselor de sânge ale retinei. Ele arată ca niște pete albicioase cu margini slab delimitate și sunt numite exudate moi sau pete de vată datorită aspectului lor la examinarea fundului de ochi (săgeata albă din Fig.4).

Fig. 5 Fig. 6 Fig. 7

3. Retinopatia diabetică proliferativă este stadiul cel mai grav al bolii. Ea apare datorită producerii unor substanțe toxice de către retina care nu este bine grănită și oxigenată. Cea mai cunoscută dintre aceste substanțe este compusul numit VEGF, un factor care duce la creșterea la nivelul fundul de ochi a unor vase de sânge noi anormale (numite neovascularizație) și a țesutului fibros. Aceste vase de sânge nou formate pot fi observate la fundul de ochi ca niște vase subțiri și fragile, alteori mai groase, cu un traiect neregulat (Fig.5). Pereții lor sunt foarte subțiri și se rup ușor, ducând la hemoragii în structura retinei (hemoragii retiniene Fig.6) sau în vitros (hemoragii vitreene, Fig.7). Formarea acestor vase de sânge anormale este trăsătura caracteristică a stadiului proliferativ al retinopatiei diabetice și poate fi observată prin examinarea oftalmologică obișnuită dar este dovedită cu certitudine de o investigație specială numită angiografia fluoresceinică.

Ochiul diabetic Narcisa Ianopol Chirurgie vitreoretiniana Oftalmologie Retina Cataracta
Glaucom Avastin Bevacizumab Dumnezeu Vedere scazuta Operatii ochi
Strabims Filme operatii Pacienti diabetici Dezlipire de retina Prescriere ochelari Specialisti oftalmologi
Romania Ocluzia venelor retiniene Degenerescenta maculara legata de varsta Retinopatie diabetica Laser Triamcinolon
Lupa Sala operatii privata Cabinet oftalmologic Congrese internationale Medici Oftalmologi