Tratamentul Retinopatiei Diabetice

Fig. 1

Fig. 2

Fig. 3

       

       Nici un tratament specific al complicațiilor oculare ale diabetului zaharat nu poate fi eficient dacă pacientul nu își compensează diabetul (glucoza din sânge trebuie să fie normală și pe cât posibil constantă) și hipertensiunea arterială sistemică (tensiunea arterială trebuie să fie în limite normale)!

       Tratamentul laser urmărește distrugerea vaselor de sânge alterate și limitarea alterării retinei de către compușii chimic și apa care trec din sânge, prin pereții vaselor, în retia din jur. Acesta este scopul principal al tratamentului laser în stadiile neproliferative în care punctele de laser sunt aplicate în anumite zone retiniene afectate. După un tratament laser focalizat de succes, exudatele, hemoragiile și edemul retinian de obicei se resorb parțial sau complet. În stadiile proliferative, scopul tratamentului laser este de a distruge retina aflată în suferință pentru că nu a fost hrănită și oxigenată. Aceatsă retină în consecință secretă VEGF – o substanță anormală responsabilă de declanșarea creșterii țesutului fibro-vascular la fundul de ochi. În procedura completă numită panfotocoagulare laser, punctele de laser trebuie aplicate pe toată retina din periferie (Fig.1 – petele rotunde albe sunt punctele de laser) în timp ce retina centrală – macula, rămân fără tratament laser. În aceste fel macula va avea mai mult oxigen și substanțe nutritive și va supraviețui mai bine în condițiile în care retina periferică este distrusă și nu mai consumă substanțe hrănitoare. Pe de altă parte, producerea de VEGF și creșterea consecutivă de neovase anormale și țesut fibros vor fi blocate. În ariile unde sunt aplicate punctele de laser retina este distrusă, așa încât ea nu mai funcționează deloc. Astfel, câmpul vizual periferic va fi îngustat după panfotocoagularea retiniană laser.

       Pacientul va observa o îngustare a câmpului vizual după panfotocoagulare, dar el va trebui să înțeleagă faptul că distrugerea retinei periferice salvează retina centrală și în consecință vederea centrală!
       Pacientul nu trebuie să fie îngrijorat de durerea posibilă în cursul tratamentului laser pentru că această procedură nu doare. Dacă este realizat extern, cu ajutorul lentilelor și nu prin operație, tratamentul laser va fi realizat după anestezie locală cu picături anestezice.
Informați oftalmologul dumneavoastră despre orice eventuale alergii despre care știți deja din experiențele anterioare!

       Tratamentul chirurgical (vitrectomia) constă în îndepărtarea gelului vitrean împreună cu sângele, țesutul proliferativ fibros și neovascular (Fig.2). Acest procedeu face parte din chirurgia vitreo-retiniană, o ramură a chirurgiei oftalmologice responsabilă de operațiile în segmentul posterior (partea din spate) a ochiului. Vitrectomia realizează de asemenea eliberarea retinei de tracțiunile exercitate de țesutul proliferativ și ajută la tratamentul dezlipirii de retină, boală  care poate apare ca o complicație în diabetul zaharat. Această operație este realizată cu anestezie locală sau generală și mai include și alte procedee chirurgicale cum sunt panfotocoagularea retiniană laser, umplerea ochiului cu diferiți agenți pentru tamponament intern cum sunt gazele expandabile sau uleiul de silicon. După o examinare preoperatorie adecvată chirurgul va stabili în fiecare caz cea mai bună opțiune de tratament. Decizia finală este, totuși, luată în timpul operației când situația reală poate fi analizată exact.

       Amintiți-vă întotdeauna că o intervenție chirurgicală finalizată cu cele mai bune rezultate poate fi compromisă dacă glucoza din sânge (diabetul) și tensiunea arterială (hipertensiunea arterială) nu sunt echilibrate permanent foarte bine!

       Injecțiile intravitreene cu agenți anti-VEGF (ex. Avastin, Lucentis) sau corticosteroizi (ex. Triamcinolone acetonide). Cercetările au arătat că agenții anti-VEGF cum sunt Avastin (Bevacizumab) sau Lucentis (Ranibizumb) pot fi arme importante de luptă împotriva dezvoltării anormale a neovaselor de sânge și a fibrozei de la nivelul fundului de ochi. Injecțiile intraoculare cu Avastin sau Lucentis (injecții intravitreene Fig.3) sunt foarte utile pentru pregătirea ochiului diabetic pentru tratamentul laser precum și pentru operație pentru că aceste medicamente scad riscul de sângerare în cursul acestor proceduri. Corticosteroizii cum este Triamcinolon acetonide pot fi injectate în ochi (în vitros) sau utilizate în cursul operațiilor de vitrectomie și determină resorbția apei din retină, scăderea edemului retinian și îmbunătățesc vederea în numeroase cazuri de diabet zaharat.

 

 

Ochiul diabetic Narcisa Ianopol Chirurgie vitreoretiniana Oftalmologie Retina Cataracta
Glaucom Avastin Bevacizumab Dumnezeu Vedere scazuta Operatii ochi
Strabims Filme operatii Pacienti diabetici Dezlipire de retina Prescriere ochelari Specialisti oftalmologi
Romania Ocluzia venelor retiniene Degenerescenta maculara legata de varsta Retinopatie diabetica Laser Triamcinolon
Lupa Sala operatii privata Cabinet oftalmologic Congrese internationale Medici Oftalmologi